Пятница, 29.03.2024, 04:52 | RSS | Приветствую Вас Гость
Главная | Регистрация | Вход
Сайт Романа Грезина
Главная
[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 1 из 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • »
Форум » Россияне в Украине » Недвижимость » Получение наследства и покупка недвижимости в Украине. (Определение резиденства и последующий % налога.)
Получение наследства и покупка недвижимости в Украине.
transerfer5681Дата: Вторник, 14.01.2014, 17:16 | Сообщение # 1
Рядовой
Группа: Пользователи
Сообщений: 8
Репутация: 2
Статус: Offline
Здравствуйте Роман и форумчане! Я гр.Белоруссии имею ППнЖ в Украине и проживаю постоянно в Украине. Вступаю в наследство на квартиру от тетки (украинки) в Киеве. При написании заявления гос. нотариус мне сообщила,что мне нужно будет платить налог 17% (как не резиденту),вместо 5%(как резиденту). Если я принесу справку из налоговой,что я являюсь резидентом, то имею право на 5%, а не 17 %.Я была на консультации в  в налоговой Киева. Мне сказали,что они не дают таких справок,потому,что резиденство определяет нотариус.Но по закону я резидент:у меня посвидка и я проживала на  территории Украины 360 дней в 2013 году из положенных 183 (это вообще,такая временная периодичность за все мое семилетнее проживание в Украине). Подтверждением этого является ксерокопия страниц паспорта с отметками о пересечении границы,которые нотариус подкрепляет к своему квартальному отчету в налоговую. Из интернета я почерпнула те же сведения,но ходят слухи,что у нотариусов есть некое внутреннее распоряжение всех иностранцев считать не резидентами и ставить 17%. 
Те же вопросы касаются и последующей продажи этой квартиры. 
Вопрос: Возможно ли вообще доказать нотариусу,что я являюсь резидентом и каким образом это можно сделать. Может кто-то сталкивался с такой ситуацией? Буду очень признательна за помощь.
 
kaledin69Дата: Вторник, 02.05.2017, 17:28 | Сообщение # 2
Майор
Группа: Пользователи
Сообщений: 71
Репутация: 2
Статус: Offline
Добрый день! В процессе постепенной легализации в Украине возникла такая ситуация. В мае 2014 года в Донецкой области (Украина) купил квартиру. На себя не оформлял, т.к. на тот момент въехал в Украину как гр-н России, как раз город начали интенсивно бомбить и все было крайне неопределенно. Оформил на отца гр-на Украины.  Теперь (на сегодняшний день) имею загранпаспорт гр-на Украины со штампом "МПЖ в России". И вот решил т.с. переоформить квартиру на себя, т.е. чтобы отец оформил договор дарения. И тут возник вопрос РЕЗИДЕНТ - НЕРЕЗИДЕНТ.
1. Кто определяет статус резидента - нерезидента? Нотариус?
2. С точки зрения Налогового кодекса я являюсь нерезидентом, но в то же время как бы и резидент.

14.1.213.резиденти - це:

а) юридичні особи та їх відокремлені особи,які утворені та провадять свою діяльність відповідно до законодавства України з місцезнаходженням як на її території, так і за її межами;
б) дипломатичні представництва, консульськіустанови та інші офіційні представництва України за кордоном, які мають дипломатичні привілеї та імунітет;
в) фізична особа - резидент - фізична особа, яка має місце проживання в Україні. У разі якщо фізична особа має місцепроживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо така особа має місце постійного проживання в Україні; якщо особа має місце постійного проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо має більш тісні особисті чи економічні зв'язки (центр життєвих інтересів) в Україні. У разі якщо державу, в якій фізична особа має центр життєвих інтересів, не можна визначити, або якщо фізична особа не має місця постійного проживання у жодній з держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від'їзду) протягом періоду або періодів податкового року. Достатньою (але не виключною) умовою визначення місця знаходження центру життєвих інтересів фізичної особи є місце постійного проживання членів її сім'ї або її реєстрації як суб'єкта підприємницької діяльності.Якщо неможливо визначити резидентський статус фізичної особи, використовуючи попередні положення цього підпункту, фізична особа вважається резидентом, якщо вона є громадянином України. Якщо всупереч закону фізична особа -громадянин України має також громадянство іншої країни, то з метою оподаткування цим податком така особа вважається громадянином України, який не має права на залік податків, сплачених за кордоном, передбаченого цим Кодексом або нормами міжнародних угод України.Якщо фізична особа є особою безгромадянства і на неї не поширюються положення абзаців першого - четвертого цього підпункту, то її статус визначається згідно з нормами міжнародного права.Достатньою підставою для визначення особирезидентом є самостійне визначення нею основного місця проживання на території України у порядку, встановленому цим Кодексом, або її реєстрація як самозайнятої особи.

Могут ли меня определить как резидента на основании того, что нахожусь в Украине с октября 2016 года,  здесь же проживают и зарегистрированы мой отец и моя жена?


Сообщение отредактировал kaledin69 - Вторник, 02.05.2017, 17:38
 
РоманГрезинДата: Вторник, 02.05.2017, 21:13 | Сообщение # 3
grezin.ucoz.com
Группа: Администраторы
Сообщений: 2694
Репутация: 26
Статус: Offline
Добрый день!

Сперва о теме наследования, поднятой  transerfer5681.

Примерный порядок действий (без учета всех нюансов) в случае наследования.

Ответственность за уплату налога лежит на том, кто получает наследство. Нотариус, к котором наследник обратился с заявлением о принятии наследства, информирует  после выдачи свидетельства о праве на наследство налоговые органы о том, на кого он оформил наследство. Нерезидент оплачивает налог на наследство до выдачи (нотариусом) свидетельства о праве на наследство. Резидент может оплатить налог (если он положен) как до выдачи свидетельства о праве на наследство, так и после (но в установленные сроки). В установленных законом случаях наследник обязан до 1 мая года, следующего за годом получения наследства, подать декларацию с указанием полученного дохода.

Таким образом, в процессе принятия наследства ГФСУ не принимает непосредственного активного участия, а решить, резидентом или нерезидентом является наследник, должен нотариус. Соответственно, все аргументы, доказывающие, что вы резидент, можно представить ему.

Но мы видим в сообщении  transerfer5681 , что до порядка в этом вопросе далеко. Нотариус отправил наследника в налоговую за справкой, а налоговая справку давать отказалась. Так что нужно быть готовым к любым неожиданностям.
=

Налогообложение подарка происходит аналогичным образом:

174.6. Об’єкти дарування, зазначені в пункті 174.1 цієї статті, подаровані платнику податку іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими цим розділом для оподаткування спадщини.

То есть нерезидент оплачивает налог до оформления подарка в собственность. Соответственно, действия нотариуса по отношению к налоговой и получателю подарка должны быть аналогичными.

Повторю, я здесь не пытаюсь рассмотреть все нюансы и частные случаи.
=

Что касается самих доводов в пользу "резидентства" или "нерезидентства" - их Налоговый кодекс приводит немало (что Вы и процитировали), они довольно размыты, и есть пространство для аргументации в свою пользу. Доказывайте, опираясь на нужные формулировки и предоставляя нужные факты, будь то у нотариуса или в налоговой. Я согласен с Вами, что в Вашем случае можно найти убедительные аргументы в пользу "резидентства" (Ваш срок пребывания в Украине, регистрация места жительства жены в Украине)

Но только мы понимаем, что государство наверное приложит все силы, чтобы получить максимальный доход, т.е. в данном случае постарается доказать Вашу "нерезидентность", руководствуясь понятиями и порочными традициями системы, а не буквой закона. Поэтому стоит держать в голове пессимистический сценарий.

=

Податковий кодекс України

http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2755-17/page3

14.1.122. нерезиденти - це:

а) іноземні компанії, організації, утворені відповідно до законодавства інших держав, їх зареєстровані (акредитовані або легалізовані) відповідно до законодавства України філії, представництва та інші відокремлені підрозділи з місцезнаходженням на території України;

б) дипломатичні представництва, консульські установи та інші офіційні представництва інших держав і міжнародних організацій в Україні;

в) фізичні особи, які не є резидентами України;http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2755-17/page4

14.1.213. резиденти - це:

а) юридичні особи та їх відокремлені особи, які утворені та провадять свою діяльність відповідно до законодавства України з місцезнаходженням як на її території, так і за її межами;

б) дипломатичні представництва, консульські установи та інші офіційні представництва України за кордоном, які мають дипломатичні привілеї та імунітет;

в) фізична особа - резидент - фізична особа, яка має місце проживання в Україні.

У разі якщо фізична особа має місце проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо така особа має місце постійного проживання в Україні; якщо особа має місце постійного проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо має більш тісні особисті чи економічні зв'язки (центр життєвих інтересів) в Україні. У разі якщо державу, в якій фізична особа має центр життєвих інтересів, не можна визначити, або якщо фізична особа не має місця постійного проживання у жодній з держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від'їзду) протягом періоду або періодів податкового року.

Достатньою (але не виключною) умовою визначення місця знаходження центру життєвих інтересів фізичної особи є місце постійного проживання членів її сім'ї або її реєстрації як суб'єкта підприємницької діяльності.

Якщо неможливо визначити резидентський статус фізичної особи, використовуючи попередні положення цього підпункту, фізична особа вважається резидентом, якщо вона є громадянином України.Якщо всупереч закону фізична особа - громадянин України має також громадянство іншої країни, то з метою оподаткування цим податком така особа вважається громадянином України, який не має права на залік податків, сплачених за кордоном, передбаченого цим Кодексом або нормами міжнародних угод України.

Якщо фізична особа є особою без громадянства і на неї не поширюються положення абзаців першого - четвертого цього підпункту, то її статус визначається згідно з нормами міжнародного права.

Достатньою підставою для визначення особи резидентом є самостійне визначення нею основного місця проживання на території України у порядку, встановленому цим Кодексом, або її реєстрація як самозайнятої особи.

У разі якщо у розділі IV цього Кодексу використовується термін "резидент" у відповідних відмінках, під цим терміном розуміється "фізична особа - резидент";=

http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2755-17/page24


Стаття 174. Оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав

174.1. Об'єкти спадщини платника податку поділяються з метою оподаткування на:

а) об'єкт нерухомості;

б) об'єкт рухомого майна, зокрема:предмет антикваріату або витвір мистецтва;природне дорогоцінне каміння чи дорогоцінний метал, прикраса з використанням дорогоцінних металів та/або природного дорогоцінного каміння;будь-який транспортний засіб та приладдя до нього;інші види рухомого майна;

в) об'єкт комерційної власності, а саме: цінні папери (крім депозитного (ощадного), іпотечного сертифіката), корпоративне право, власність на об'єкт бізнесу як такий, тобто власність на цілісний майновий комплекс, інтелектуальна (промислова) власність або право на отримання доходу від неї, майнові та немайнові права;

г) сума страхового відшкодування (страхових виплат) за страховими договорами, а також сума, що зберігається відповідно на пенсійному депозитному рахунку, накопичувальному пенсійному рахунку, індивідуальному пенсійному рахунку спадкодавця - учасника накопичувальної системи пенсійного забезпечення;ґ) готівка або кошти, що зберігаються на рахунках спадкодавця, відкритих у банківських і небанківських фінансових установах, у тому числі депозитні (ощадні), іпотечні сертифікати, сертифікати фонду операцій з нерухомістю.

174.2. Об'єкти спадщини оподатковуються:

174.2.1. за нульовою ставкою:

а) об’єкти спадщини, що успадковується членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення;

{Підпункт "а" підпункту 174.2.1 пункту 174.2 статті 174 в редакції Закону № 1910-VIII від 23.02.2017 - застосовується до доходів, отриманих починаючи з 1 січня 2017 року платником податків у вигляді спадщини/дарунка}

б) вартість власності, зазначеної в підпунктах "а""б""ґ" пункту 174.1 цієї статті, що успадковується особою, яка є інвалідом I групи або має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, та вартість власності, зазначеної в підпунктах "а", "б" пункту 174.1, що успадковуються дитиною-інвалідом;в) грошові заощадження, поміщені до 2 січня 1992 року в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери (облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов'язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР) та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992-1994 років, погашення яких не відбулося, що успадковуються будь-яким спадкоємцем;

174.2.2. за ставкою, визначеною пунктом 167.2 статті 167 цього Кодексу, вартість будь-якого об'єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не зазначені у підпункті 174.2.1 цього пункту;

{Підпункт 174.2.2 пункту 174.2 статті 174 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1910-VIII від 23.02.2017 - застосовується до доходів, отриманих починаючи з 1 січня 2017 року платником податків у вигляді спадщини/дарунка}

174.2.3. за ставкою, визначеною у пункті 167.1 статті 167 цього Кодексу, для будь-якого об'єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, та для будь-якого об'єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента.

174.3. Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.

Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців-нерезидентів, які зобов'язані сплатити податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини або в сільських населених пунктах - до оформлення уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, та спадкоємців, які отримали у спадщину об'єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими спадкоємцями - резидентами, які сплатили податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини.

{Абзац другий пункту 174.3 статті 174 із змінами, внесеними згідно із Законами № 3609-VI від 07.07.2011, № 4661-VI від 24.04.2012, № 1910-VIII від 23.02.2017 - застосовується до доходів, отриманих починаючи з 1 січня 2017 року платником податків у вигляді спадщини/дарунка}

174.4. Нотаріус за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса та/або в сільських населених пунктах - уповноважена на це посадова особа відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини щокварталу подають до контролюючого органу інформацію про видачу свідоцтв про право на спадщину в порядку, встановленому цим розділом для податкового розрахунку. У такому самому порядку нотаріуси подають інформацію про посвідчення договорів дарування.

При цьому у такому податковому розрахунку обов’язково зазначається сума доходу у вигляді вартості успадкованого майна, отриманого платником податку, зазначеним у підпункті 174.2.2 цього пункту.Нотаріус або в сільських населених пунктах - уповноважена на це посадова особа відповідного органу місцевого самоврядування видає спадкоємцю-нерезиденту свідоцтво про право на спадщину за наявності документа про сплату таким спадкоємцем податку з вартості об’єкта спадщини.{Пункт 174.4 статті 174 в редакції Закону № 1910-VIII від 23.02.2017 - застосовується до доходів, отриманих починаючи з 1 січня 2017 року платником податків у вигляді спадщини/дарунка}

174.5. {Абзац перший пункту 174.5 статті 174 виключено на підставі Закону № 4834-VI від 24.05.2012}

У разі переходу права на отримання страхових виплат згідно із статтею 1229 Цивільного кодексу України податковим агентом є страхувальник - фінансова установа.

174.6. Об’єкти дарування, зазначені в пункті 174.1 цієї статті, подаровані платнику податку іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими цим розділом для оподаткування спадщини.Доходи у вигляді дарунка, нараховані (виплачені, надані) платнику податку юридичною особою або фізичною особою - підприємцем, оподатковуються на загальних підставах, передбачених цим розділом для оподаткування додаткового блага.

{Пункт 174.6 статті 174 в редакції Закону № 1910-VIII від 23.02.2017 - застосовується до доходів, отриманих починаючи з 1 січня 2017 року платником податків у вигляді спадщини/дарунка}

174.7. Вартість легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів, отриманих у спадщину чи дарунок, які підлягають оподаткуванню згідно з цією статтею, визначається у порядку, встановленому абзацом третім пункту 173.1 статті 173 цього Кодексу.

174.8. У разі спадкування будь-яких об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається.

Якщо об’єкти, подаровані платнику податку, оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається.

В інших випадках отримання доходів у вигляді об’єктів спадщини/дарунків об’єктом оподаткування є оціночна вартість таких об’єктів спадщини/дарунків, визначена згідно із законом.

{Статтю 174 доповнено пунктом 174.8 згідно із Законом № 1910-VIII від 23.02.2017 - застосовується до доходів, отриманих починаючи з 1 січня 2017 року платником податків у вигляді спадщини/дарунка}


grezin.ucoz.com
 
kaledin69Дата: Среда, 03.05.2017, 07:17 | Сообщение # 4
Майор
Группа: Пользователи
Сообщений: 71
Репутация: 2
Статус: Offline
Спасибо Вам за ответ! А кто определяет "резидентство - нерезидентство" : налоговая или нотариус? При обращении к нотариусу последний просит в числе прочих документов предоставить ИНН. Если ИНН нет, человек идет в налоговую, а уже сама налоговая смотрит - если человек зарегистрирован в Украине, то ИНН оформят на месте, а если не зарегистрирован - отправляют (как и всех нерезидентов) в областной центр (в моем случае или Харьков, или Мариуполь). А нотариус потом по этому ИНН определяет % ставку налога?

Сообщение отредактировал kaledin69 - Среда, 03.05.2017, 07:46
 
transerfer5681Дата: Среда, 03.05.2017, 07:46 | Сообщение # 5
Рядовой
Группа: Пользователи
Сообщений: 8
Репутация: 2
Статус: Offline
Здравствуйте, Роман. В той ситуации, которую я описывала, мне повезло! В областной налоговой, к которой я отношусь, начальница мне выдала справку о том, что я резидент. Сотрудники сами были в шоке, что такое есть. Дальше декларация + 5% налога. Но это чистое везение, никто, из нотариусов, не хочет брать на себя ответственность с определению резиденства. Закон "как-то по-дебильному" написан. Спасибо. ИНН у меня есть.

Сообщение отредактировал transerfer5681 - Среда, 03.05.2017, 07:48
 
kaledin69Дата: Среда, 03.05.2017, 07:51 | Сообщение # 6
Майор
Группа: Пользователи
Сообщений: 71
Репутация: 2
Статус: Offline
Цитата transerfer5681 ()
Здравствуйте, Роман. В той ситуации, которую я описывала, мне повезло! В областной налоговой, к которой я отношусь, начальница мне выдала справку о том, что я резидент. Сотрудники сами были в шоке, что такое есть. Дальше декларация + 5% налога. Но это чистое везение, никто, из нотариусов, не хочет брать на себя ответственность с определению резиденства. Закон "как-то по-дебильному" написан. Спасибо.
Добрый день! В каком областном городе Украины находится эта замечательная начальница?
 
transerfer5681Дата: Среда, 03.05.2017, 07:56 | Сообщение # 7
Рядовой
Группа: Пользователи
Сообщений: 8
Репутация: 2
Статус: Offline
kaledin69, на сколько я знаю ИНН это просто номер, по которому налоговая отслеживает Ваши платежи. Он не несет за собой правовой определяющей нагрузки. Как-то так. Удачи Вам!
 
kaledin69Дата: Среда, 03.05.2017, 07:59 | Сообщение # 8
Майор
Группа: Пользователи
Сообщений: 71
Репутация: 2
Статус: Offline
Цитата transerfer5681 ()
kaledin69, на сколько я знаю ИНН это просто номер, по которому налоговая отслеживает Ваши платежи. Он не несет за собой правовой определяющей нагрузки. Как-то так. Удачи Вам!
С этим понятно. Тогда что это за справка?
 
transerfer5681Дата: Среда, 03.05.2017, 08:21 | Сообщение # 9
Рядовой
Группа: Пользователи
Сообщений: 8
Репутация: 2
Статус: Offline
Документ назывался: Повідомлення працедавця про самостійне визначення фізичною особою-іноземцем резиденського статусу.
 
kaledin69Дата: Среда, 03.05.2017, 16:14 | Сообщение # 10
Майор
Группа: Пользователи
Сообщений: 71
Репутация: 2
Статус: Offline
Цитата transerfer5681 ()
Документ назывался: Повідомлення працедавця про самостійне визначення фізичною особою-іноземцем резиденського статусу.
Понял. Спасибо.
 
Форум » Россияне в Украине » Недвижимость » Получение наследства и покупка недвижимости в Украине. (Определение резиденства и последующий % налога.)
  • Страница 1 из 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • »
Поиск:


Роман Грезин © 2024
Бесплатный конструктор сайтов - uCoz