Суббота, 27.04.2024, 03:02 | RSS | Приветствую Вас Гость
Главная | Регистрация | Вход
Сайт Романа Грезина
Главная
[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 2 из 3
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • »
Форум » Россияне в Украине » Недвижимость » Получение наследства и покупка недвижимости в Украине. (Определение резиденства и последующий % налога.)
Получение наследства и покупка недвижимости в Украине.
РоманГрезинДата: Пятница, 05.05.2017, 12:16 | Сообщение # 11
grezin.ucoz.com
Группа: Администраторы
Сообщений: 2694
Репутация: 26
Статус: Offline
Цитата kaledin69 ()
А кто определяет "резидентство - нерезидентство" : налоговая или нотариус? При обращении к нотариусу последний просит в числе прочих документов предоставить ИНН. Если ИНН нет, человек идет в налоговую, а уже сама налоговая смотрит - если человек зарегистрирован в Украине, то ИНН оформят на месте, а если не зарегистрирован - отправляют (как и всех нерезидентов) в областной центр (в моем случае или Харьков, или Мариуполь). А нотариус потом по этому ИНН определяет % ставку налога?

Исходя из положений Налогового кодекса, которые я привел

(нотариус оформляет свидетельство или заверяет договор, нерезидент оплачивает налог до оформления свидетельства или заверения договора, резидент, если налог положен, - до или после оформления свидетельства или заверения договора, а налоговая упомянута лишь в качестве получателя ежеквартальных отчетов нотариуса),

в качестве резидента или нерезидента определять наследника или получателя подарка должен все же нотариус. А другие возможные варианты, о которых пишет transerfer5681, вряд ли прописаны в НПА.

Информация, которой поделилась transerfer5681, показывает, что возможны взаимоисключающие варианты:

нотариус, который судя по требованиям Налогового кодекса должен сам определить, резидентом или нерезидентом является клиент, отправляет клиента в налоговую,

налоговая справедливо отвечает, что "(не-)резидентность" определяет не она, а нотариус,

а затем все же берется выдать соответствующую справку.

Сильно сомневаюсь, что такие телодвижения где-то прописаны в НПА. Изложенные факты говорят о том, что 1) вопрос плохо урегулирован 2) органы и уполномоченные лица на практике могут отступать от установленных порядков.

Думаю, что наличие или отсутствие ИНН и место и время его оформления могут лишь косвенно повлиять на выводы о "(не-)резидентстве".
ИНН может задолго до событий иметься в наличии у нерезидента (по тем или иным причинам) и не иметься у резидента (по тем или иным причинам), или после получения ИНН в области или в районе (задолго до событий), человек может из нерезидента стать резидентом и наоборот. И если место оформления ИНН зависит от наличия или отсутствия регистрации места жительства в Украине и способно повлиять на выводы нотариуса или налоговой о "(не-)резидентстве", то сама эта регистрация или ее отсутствие может значить (по традициям системы, а не по букве закона) для налоговой или нотариуса гораздо больше, чем наличие или отсутствие ИНН или другие факты. При этом, конечно, место жительства в Украине - лишь один из факторов, прописанных в Налоговом кодексе, для определения, резидентом или нерезидентом является лицо.

transerfer5681kaledin69, большое спасибо за информацию.


grezin.ucoz.com
 
kaledin69Дата: Четверг, 15.06.2017, 15:35 | Сообщение # 12
Майор
Группа: Пользователи
Сообщений: 71
Репутация: 2
Статус: Offline
Добрый день. Сегодня посетил частного нотариуса на предмет оформления договора дарения недвижимого имущества (квартиры) от моего отца мне. Нотариуса на месте не оказалось, была на выезде. Обратился к ее т.н. "помощнице". В принятии документов нам было отказано. Причина - отсутствие у меня внутреннего украинского паспорта. Имеющийся у меня укр. загранпаспорт (имеется штамп "ПМЖ РФ") у них - по ее словам - не котируется. Права ли она?

Сообщение отредактировал kaledin69 - Четверг, 15.06.2017, 15:47
 
РоманГрезинДата: Четверг, 15.06.2017, 19:26 | Сообщение # 13
grezin.ucoz.com
Группа: Администраторы
Сообщений: 2694
Репутация: 26
Статус: Offline
С одной стороны, есть положения о внутреннем и загран. паспорте:

http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2503-12

ПОЛОЖЕННЯ про паспорт громадянина України

1. Паспорт громадянина України є документом, що посвідчує
особу власника та підтверджує громадянство України. Паспорт є
дійсним для укладання цивільно-правових угод, здійснення
банківських операцій, оформлення доручень іншим особам для
представництва перед третьою особою лише на території України,
якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.
Документом, що посвідчує особу громадянина України за
кордоном і при перетинанні державного кордону України, є паспорт
громадянина України для виїзду за кордон або дипломатичний і
службовий паспорти, посвідчення особи моряка і проїзний документ
дитини.

=
ПОЛОЖЕННЯ
про паспорт громадянина України для виїзду за кордон


1. Це Положення регулює питання оформлення та виготовлення
паспорта громадянина України для виїзду за кордон (далі -
паспорт).
2. Паспорт - це документ, що посвідчує особу громадянина
України під час перетинання ним державного кордону України та
перебування за кордоном.


=

Эти положения не говорят, что только внутренний паспорт является действительным для укладання цивільно-правових угод (сказано иначе: внутренний - действителен для таких целей только на территории Украины, если иное не предусмотрено международным соглашением). Но с другой стороны, о загранпаспорте сказано, что он удостоверяет личность во время пересечения границы и пребывания за границей.

Но другие НПА предполагают или предполагали, что гражданин Украины в некоторых случаях (оформления ПМЖ за границей по укр. правилам) сдавал внутренний паспорт, но при этом может законно находиться в Украине. Кроме того, есть граждане Украины, вообще никогда не жившие в Украине, получавшие укр. документы исключительно в укр. консульстве, и потому не могущие иметь внутр. укр. паспорт. Таким образом, положения о паспортах просто не все учитывают. Обычное несовершенство законодательства.

Кроме того, закон о едином гос. демографическом реестре прямо говорит, что загранпаспорт удостоверяет личность гражданина Украины, не уточняя, где именно.

http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/5492-17/page2

ЗАКОН УКРАЇНИ
Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус

Стаття 22. Паспорт громадянина України для виїзду за кордон1. Паспорт громадянина України для виїзду за кордон є документом, що посвідчує особу, підтверджує громадянство України особи, на яку він оформлений, і дає право цій особі на виїзд з України і в'їзд в Україну.

=

Кроме того, нотариусы должны исходить не только из положений о паспортах, но и из своих специальных НПА (которые имеют приоритет перед неспециальными НПА).

http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z0282-12/page

ПОРЯДОК
вчинення нотаріальних дій нотаріусами України


Глава 3. Установлення особи, яка звернулась за вчиненням нотаріальної дії

1. При вчиненні нотаріальної дії нотаріус установлює особу, що звернулась за вчиненням нотаріальної дії.2. Встановлення особи здійснюється нотаріусом за документами, передбаченими Законом.

3. Іноземний громадянин, особа без громадянства чи особа, яка має статус біженця, які звертаються за учиненням нотаріальних дій, установлюються нотаріусом на підставі документів, передбачених законодавством України.

4. Посвідчення водія, особи моряка, інваліда чи учасника війни, посвідчення, видане за місцем роботи фізичної особи, не можуть бути прийняті нотаріусом для встановлення його особи під час посвідчення правочинів.

Глава 4. Визначення обсягу цивільної дієздатності фізичної особи, перевірка повноважень представника фізичної особи

1. Дієздатність громадянина, що звернувся за вчиненням нотаріальної дії, перевіряється нотаріусом на підставі наданих документів, передбачених статтею 43 Закону, що підтверджують його вік, а також на підставі переконаності нотаріуса в результаті проведеної розмови та роз’яснення наслідків вчинення нотаріальної дії у здатності цієї особи усвідомлювати значення цієї нотаріальної дії, її наслідків та змісту роз’яснень нотаріуса, а також відповідності волі і волевиявлення особи щодо вчинення нотаріальної дії.

=

http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/3425-12/page2

З А К О Н У К Р А Ї Н И
Про нотаріат

Стаття 43. Установлення особи, яка звернулася за вчиненням
нотаріальної дії

Не допускається вчинення нотаріальної дії у разі відсутності
осіб - її учасників або їх уповноважених представників.
При вчиненні нотаріальної дії нотаріуси встановлюють особу
учасників цивільних відносин, які звернулися за вчиненням
нотаріальної дії.
Встановлення особи здійснюється за паспортом громадянина
України або за іншими документами, які унеможливлюють виникнення
будь-яких сумнівів щодо особи громадянина, який звернувся за
вчиненням нотаріальної дії (паспорт громадянина України, паспорт
громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний чи
службовий паспорт, посвідчення особи моряка, посвідчення члена
екіпажу, посвідка на проживання особи, яка мешкає в Україні,
національний паспорт іноземця або документ, що його замінює,
посвідчення інваліда чи учасника Великої Вітчизняної війни,
посвідчення, видане за місцем роботи фізичної особи). Посвідчення
водія, особи моряка, інваліда чи учасника Великої Вітчизняної
війни, посвідчення, видане за місцем роботи фізичної особи, не
можуть бути використані громадянином України для встановлення його
особи під час укладення правочинів.

=

Порядок вчинення ... не упоминает загранпаспорт в перечне документов, не позволяющих установить личность для удостоверения сделки. А закон о нотариате прямо упоминает загранпаспорт в перечне документов, позволяющих установить личность для совершения нотариального действия.

Кроме того, налоговый кодекс предполагает, что участником договора дарения может быть нерезидент (а это как иностранец, так и гражданин Украины, проживающий за пределами Украины)

http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2755-17/page24

174.2.3. за ставкою, визначеною у пункті 167.1 статті 167 цього Кодексу, для будь-якого об'єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, та для будь-якого об'єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента.

=
А гражданин Украины, являющийся нерезидентом, это (исходя из сложившейся в Украине практики) гражданин Украины, оформивший выезд на ПМЖ по укр. правилам (другие аспекты оставим за скобками), то есть - до изменения законодательства - не имеющий внутреннего паспорта. Или это гражданин Украины, вообще никогда не живший в Украине, получавший укр. документы исключительно в укр. консульстве.

Отказываясь принять внутренний паспорт, нотариус (или помощник) как минимум самовольно и вопреки законодательству выбрасывает часть нерезидентов - граждан Украины из числа тех, кто может заключить договор дарения, не говоря уже о прямом нарушении буквы Закона Про нотарiат.


grezin.ucoz.com
 
kaledin69Дата: Пятница, 16.06.2017, 11:48 | Сообщение # 14
Майор
Группа: Пользователи
Сообщений: 71
Репутация: 2
Статус: Offline
Понятно. Будем действовать. Спасибо!
 
РоманГрезинДата: Пятница, 16.06.2017, 12:40 | Сообщение # 15
grezin.ucoz.com
Группа: Администраторы
Сообщений: 2694
Репутация: 26
Статус: Offline
Желаю успехов. Пожалуйста.

grezin.ucoz.com
 
kaledin69Дата: Четверг, 01.02.2018, 19:53 | Сообщение # 16
Майор
Группа: Пользователи
Сообщений: 71
Репутация: 2
Статус: Offline
Роман, добрый день. Позвольте задать Вам вопросы по наследственному праву.

(Цитата) Вечер добрый. Теперь у меня появились вопросы в этой ветке форума, так как я ну совсем мало понимаю во всех этих наследственных делах.

1. Резидент я или нерезидент и надо ли как-то это доказать? Получила постоянный внж по отцу в мае 2016 года и с тех пор не выезжала за пределы Украины. (Если весной выеду на отдых то мой статус изменится?) Также получен идентификационный код.

2. Сейчас вместе с семьей пытаюсь понять как лучше поступить с имуществом. Ситуация такая , собственник квартиры моя бабушка, а мой отец (ее сын) только там прописан, а я зарегистрирована по месту жительства в данной квартире. Папа сейчас при смерти (лежачий и не соображает) недавно заболел, но никакой справки об этом не имеется на данный момент. Но они хотят и хотели оформить жилье на меня (чтобы наверняка так сказать) никаких других претендентов на квартиру нет.

3. Так вот, когда-то давно мы ходили к нотариусу , который нам рассказал по факту почти тоже , что я прочитала тут. Что если оформлять договор дарения или купли продажи или завещание, то при вступлении в наследство мне придется заплатить огромные % как я поняла около 18. Поэтому нотариус мне предложила заключить с бабушкой договор пожизненного содержания, мол так я заплачу лишь 1%. Правда ли это и нет ли в этом бессмысленности?

4.
 Я прочитала о договоре пожизненного содержания, что надо уточнять условия содержания в том числе сумме, которую надо ежемесячно тратить или платить. Можно ли заключать договор без материальных вложений (только на условиях уборки и помощи) ? У нас с бабушкой и папой хорошие отношения и она от меня ничего не требует я помогаю всем чем могу так как я не работаю и конечно планирую быть рядом всегда. И кстати обязательно ли бабушка должна быть безработной при заключении такого договора? А то она у меня работает еще.

5. Кому и когда платится налог при оформлении завещания или дарственной или договора купли - продажи ? Нотариусу при оформлении или в налоговую при вступлении в наследство?

6.Правильно ли я понимаю, что при продаже данной квартиры в будущем и покупке другой мне придется и в том и в другом случае платить государству опять таки  большие проценты? И какие? Если Вы владеете такой информацией.

7.Могу ли я регистрироваться по месту жительства в квартире, где я являюсь собственником?

8.Как и кем оценивается стоимость квартиры?

Заранее огромное всем спасибо за ответы. wink Извините, если некоторые вопросы глупые и за то, что их много, но голова пухнет от этого всего если честно и  только этот форум помогает мне разобраться в моих мыслях и тонкостях законодательства! (Конец цитаты)
 
РоманГрезинДата: Вторник, 06.02.2018, 01:58 | Сообщение # 17
grezin.ucoz.com
Группа: Администраторы
Сообщений: 2694
Репутация: 26
Статус: Offline
Вопрос, какого иностранца украинские органы и должностные лица могут посчитать резидентом, очень непрост. Налогообложение - и для резидента вопрос непростой, для иностранца, пытающегося доказать, что он резидент - на порядок сложнее.
Рекомендую самостоятельно изучать законодательство по всем интересующим вопросам. Вооружившись этими знаниями -  обращаться за консультацией по конкретным вопросам в органы, а также к нотариусам и юристам и действовать по обстоятельствам. На мнение людей из интернета полагайтесь в меньшей степени. Отнеситесь к вопросу серьезно, людям свойственно ошибаться.

http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/2755-17/page10

ГЛАВА 3. ПОДАТКОВІ КОНСУЛЬТАЦІЇ

Стаття 52. Податкова консультація

Стаття 53. Наслідки застосування податкових консультацій


""1. Резидент я или нерезидент и надо ли как-то это доказать? Получила постоянный внж по отцу в мае 2016 года и с тех пор не выезжала за пределы Украины. (Если весной выеду на отдых то мой статус изменится?) Также получен идентификационный код.""

В Ваших интересах попытаться доказать, что Вы резидент Украины. Вооружитесь положениями закона, примером других людей и предоставляйте нотариусу и/или фискальной службе доказательства того, что Вы, в соответствии с положениями закона, являетесь резидентом Украины. Это упростит решение вопроса.

Украинские органы склонны всех иностранцев считать нерезидентами (еще бы, какое пополнение казны), но и закон расшифровывает так, что вполне можно обосновать резидентность, и есть случаи, когда обладатель Посвидки на постийне проживання (определенное время тому назад) успешно доказывал резидентность:

" Я гр.Белоруссии имею ППнЖ в Украине и проживаю постоянно в Украине. Вступаю в наследство на квартиру от тетки (украинки) в Киеве. При написании заявления гос. нотариус мне сообщила,что мне нужно будет платить налог 17% (как не резиденту),вместо 5%(как резиденту). Если я принесу справку из налоговой,что я являюсь резидентом, то имею право на 5%, а не 17 %.Я была на консультации в  в налоговой Киева. Мне сказали,что они не дают таких справок,потому,что резиденство определяет нотариус.Но по закону я резидент:у меня посвидка и я проживала на  территории Украины 360 дней в 2013 году из положенных 183 (это вообще,такая временная периодичность за все мое семилетнее проживание в Украине). Подтверждением этого является ксерокопия страниц паспорта с отметками о пересечении границы,которые нотариус подкрепляет к своему квартальному отчету в налоговую. Из интернета я почерпнула те же сведения,но ходят слухи,что у нотариусов есть некое внутреннее распоряжение всех иностранцев считать не резидентами и ставить 17%.
Те же вопросы касаются и последующей продажи этой квартиры.
Вопрос: Возможно ли вообще доказать нотариусу,что я являюсь резидентом и каким образом это можно сделать.
...
В той ситуации, которую я описывала, мне повезло! В областной налоговой, к которой я отношусь, начальница мне выдала справку о том, что я резидент. Сотрудники сами были в шоке, что такое есть. Дальше декларация + 5% налога. Но это чистое везение, никто, из нотариусов, не хочет брать на себя ответственность с определению резиденства. Закон "как-то по-дебильному" написан. "

Податковий кодекс України

http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2755-17/page3

14.1.122. нерезиденти - це:

а) іноземні компанії, організації, утворені відповідно до законодавства інших держав, їх зареєстровані (акредитовані або легалізовані) відповідно до законодавства України філії, представництва та інші відокремлені підрозділи з місцезнаходженням на території України;

б) дипломатичні представництва, консульські установи та інші офіційні представництва інших держав і міжнародних організацій в Україні;

в) фізичні особи, які не є резидентами України;


http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2755-17/page4

14.1.213. резиденти - це:

в) фізична особа - резидент - фізична особа, яка має місце проживання в Україні.

У разі якщо фізична особа має місце проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо така особа має місце постійного проживання в Україні; якщо особа має місце постійного проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо має більш тісні особисті чи економічні зв'язки (центр життєвих інтересів) в Україні. У разі якщо державу, в якій фізична особа має центр життєвих інтересів, не можна визначити, або якщо фізична особа не має місця постійного проживання у жодній з держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від'їзду) протягом періоду або періодів податкового року.

Достатньою (але не виключною) умовою визначення місця знаходження центру життєвих інтересів фізичної особи є місце постійного проживання членів її сім'ї або її реєстрації як суб'єкта підприємницької діяльності.

Якщо неможливо визначити резидентський статус фізичної особи, використовуючи попередні положення цього підпункту, фізична особа вважається резидентом, якщо вона є громадянином України.

Якщо всупереч закону фізична особа - громадянин України має також громадянство іншої країни, то з метою оподаткування цим податком така особа вважається громадянином України, який не має права на залік податків, сплачених за кордоном, передбаченого цим Кодексом або нормами міжнародних угод України.

Якщо фізична особа є особою без громадянства і на неї не поширюються положення абзаців першого - четвертого цього підпункту, то її статус визначається згідно з нормами міжнародного права.

Достатньою підставою для визначення особи резидентом є самостійне визначення нею основного місця проживання на території України у порядку, встановленому цим Кодексом, або її реєстрація як самозайнятої особи.

У разі якщо у розділі IV цього Кодексу використовується термін "резидент" у відповідних відмінках, під цим терміном розуміється "фізична особа - резидент";


=
""2. Сейчас вместе с семьей пытаюсь понять как лучше поступить с имуществом. Ситуация такая , собственник квартиры моя бабушка, а мой отец (ее сын) только там прописан, а я зарегистрирована по месту жительства в данной квартире. Папа сейчас при смерти (лежачий и не соображает) недавно заболел, но никакой справки об этом не имеется на данный момент. Но они хотят и хотели оформить жилье на меня (чтобы наверняка так сказать) никаких других претендентов на квартиру нет.

3. Так вот, когда-то давно мы ходили к нотариусу , который нам рассказал по факту почти тоже , что я прочитала тут. Что если оформлять договор дарения или купли продажи или завещание, то при вступлении в наследство мне придется заплатить огромные % как я поняла около 18. Поэтому нотариус мне предложила заключить с бабушкой договор пожизненного содержания, мол так я заплачу лишь 1%. Правда ли это и нет ли в этом бессмысленности?""


Здесь буду говорить преимущественно о налоге на доход, так как в определенных случаях именно он может быть очень существенным. В зависимости от варианта (их много), есть или может быть еще госпошлина 1 % , пенсионный сбор 1 % , военный сбор 1,5 % , их предметно не рассматриваю.

Практически любой вариант зависит от того, сумеете ли Вы доказать органам (должностным лицам), что Вы являетесь резидентом Украины.

Если Вас посчитают нерезидентом Украины: принимаете в дар или наследуете, передаете в дар, наследуют от вас, продаете Вы - налог 18 %

Если Вас посчитают резидентом - 0 % при наследовании и дарении (если приобретатель и тот, кто передает недвижимость, - резиденты), если говорим о первой или второй степени родства или если Вы продаете. Если не считать некоторых особых случаев.

Если продает Вам резидент - неважно, посчитают ли Вас резидентом, продажа резидентом не облагается при соблюдении некоторых требований, изложенных в законе, я их приведу ниже.

Не знаю, может ли быть вариантом купля-продажа (с целью передачи права собственности Вам). Реальная? Фиктивная? Возможно, это и вариант, но не факт, что беспроблемный.

С точки зрения налогообложения договор пожизненного содержания воспринимается как продажа (172.8 ниже), а если продает резидент - то неважно, кто становится собственником жилья в результате отчуждения, резидент или нерезидент.

Если не получится доказать, что Вы резидент Украины - наверное, стоит последовать совету нотариуса и оформить договор пожизненного содержания.

1 % , о котором говорит нотариус - наверное, гос. пошлина. Да, она платится при отчуждении недвижимости, обычно совместно обеими сторонами, так как закон не указывает, кто это должен делать, но на самом деле - по договоренности. При отчуждении предусмотрен 1 % от суммы договора. В случае договора пожизненного содержания, по логике Налогового кодекса (172.8, 172.4) , это должен быть 1 % от оценочной стоимости, оценка при этом обязательна, см. об этом в Налоговом кодексе и объяснения ниже.

В случае покупки жилья покупатель платит 1 % пенсионного сбора, но договор пожизненного содержания должен приравниваться к купле-продаже только в части налогообложения, регулируемого Налоговым кодексом (172.8), поэтому 1 % пенсионного сбора в случае договора пожизненного содержания не должен взиматься, хотя кто знает,что им взбредет в голову в целях пополнения бюджета.

http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/1740-98-%D0%BF

15-1, 15-3

http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/7-93

Про державне мито
3. За нотаріальні дії, вчинювані
державними нотаріальними конторами і
виконавчими комітетами сільських,
селищних, міських Рад народних
депутатів:

а) за посвідчення договорів відчуження житлових будинків,
квартир, кімнат, дач, садових неоподатковуваного
будинків, гаражів, а також інших об'єктів нерухомого
майна, які перебувають у власності громадянина, що
здійснює таке відчуження


1 відсоток суми договору,
але не менше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян


Ст. 6, 7 - о порядке уплаты госпошлины. Она платится перед заверением договора нотариусом, ему предоставляется квитанция.
=

Так или иначе, привожу нормы законодательства.

http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/2755-17/page24

Стаття 172. Порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомого майна

172.1. Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

{Пункт 172.1 статті 172 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 3609-VI від 07.07.2011}

Дохід від відчуження господарсько-побутових споруд, що розташовані на одній ділянці з житловим або садовим (дачним) будинком та продаються разом з ним, для цілей оподаткування окремо не визначається.

172.2. Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об'єктів нерухомості, зазначених у пункті 172.1 цієї статті, або від продажу об'єкта нерухомості, не зазначеного в пункті 172.1 цієї статті, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною пунктом 167.2 статті 167 цього Кодексу.

У такому самому порядку оподатковується дохід від продажу (обміну) об'єкта незавершеного будівництва.

172.3. Дохід від продажу об'єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об'єкта, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до закону, та зареєстрованої в єдиній базі даних звітів про оцінку.

{Абзац перший пункту 172.3 статті 172 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2245-VIII від 07.12.2017}

Єдина база даних звітів про оцінку - інформаційно-телекомунікаційна система, до складу якої входять база даних та модуль електронного визначення оціночної вартості (з метою перевірки вартості об’єктів оподаткування, внесеної суб’єктом оціночної діяльності). Єдина база даних звітів про оцінку забезпечує розміщення, створення, зберігання та оприлюднення всієї інформації про об’єкт нерухомості та його вартість (крім інформації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки), електронне визначення оціночної вартості, автоматичний обмін інформацією і документами з авторизованими електронними майданчиками та користування сервісами з автоматичним обміном інформацією, доступ до яких здійснюється за допомогою мережі Інтернет.

{Пункт 172.3 статті 172 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 2245-VIII від 07.12.2017}

Порядок ведення єдиної бази даних звітів про оцінку затверджується Фондом державного майна України. Внесення інформації зі звітів про оцінку до єдиної бази даних звітів про оцінку здійснюється суб’єктами оціночної діяльності через авторизовані електронні майданчики. Авторизований електронний майданчик - авторизована Фондом державного майна України інформаційно-телекомунікаційна система, яка має комплексну систему захисту інформації з підтвердженою відповідністю відповідно до Закону України "Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах" та забезпечує реєстрацію суб’єктів оціночної діяльності, розміщення, отримання і передавання інформації та документів (без попередньої ідентифікації суб’єкта оціночної діяльності) до єдиної бази даних звітів про оцінку з метою перевірки оціночної вартості об’єкта нерухомості, користування сервісами з автоматичним обміном інформацією, доступ до яких здійснюється за допомогою мережі Інтернет. Порядок авторизації електронних майданчиків затверджується спільним рішенням Фонду державного майна України та спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань організації спеціального зв’язку та захисту інформації.

{Пункт 172.3 статті 172 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 2245-VIII від 07.12.2017}

Єдина база даних звітів про оцінку повинна забезпечувати збереження та належний захист всієї інформації щодо об’єктів нерухомості, оціночна вартість яких визначається та перевіряється, можливість доступу до цієї інформації нотаріусів та контролюючих органів у межах повноважень. Належний захист інформації забезпечується шляхом автоматичного обміну інформацією та документами між єдиною базою даних звітів про оцінку та авторизованими електронними майданчиками, які мають комплексну систему захисту інформації з підтвердженою відповідністю відповідно до Закону України "Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах". Єдина база даних звітів про оцінку здійснює моніторинг звіту про оцінку на предмет відсутності порушень при його складанні та у разі його повноти, правильності та відповідності, у тому числі відповідності оціночної вартості майна, майнових прав ринковим цінам, реєструє звіт про оцінку з присвоєнням йому унікального номера. Після присвоєння унікального номера здійснюється автоматизована ідентифікація суб’єкта оціночної діяльності. У разі виявлення недоліків та/або порушень при складанні звіту про оцінку, у тому числі невідповідності оціночної вартості майна, майнових прав ринковим цінам, єдина база даних звітів про оцінку автоматично відмовляє в його реєстрації. Суб’єкт оціночної діяльності, який не погоджується з результатами перевірки оціночної вартості єдиною базою даних звітів про оцінку, має право протягом 10 днів звернутися до Фонду державного майна України із заявою про здійснення рецензування звіту про оцінку відповідно до Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність". Фонд державного майна України розглядає таку заяву не більше п’яти днів.

{Пункт 172.3 статті 172 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 2245-VIII від 07.12.2017}

Звіт про оцінку, не зареєстрований у єдиній базі даних звітів про оцінку, без присвоєного унікального номера відповідно до вимог цієї статті є недійсним.

{Пункт 172.3 статті 172 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 2245-VIII від 07.12.2017}

Під час посвідчення правочинів, для яких законодавством України передбачено отримання нотаріусом звіту про оцінку, нотаріус перевіряє реєстрацію такого звіту в єдиній базі даних звітів про оцінку та наявність присвоєного йому унікального номера.

{Пункт 172.3 статті 172 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 2245-VIII від 07.12.2017}

При обміні об'єкта нерухомості на інший (інші) дохід платника податку у вигляді отриманої ним грошової компенсації від відчуження нерухомого майна, визначеного:

а) у абзаці першому пункту 172.1 цієї статті, - не оподатковується;

б) у пункті 172.2 цієї статті, - оподатковується за ставкою, визначеною пунктом 167.2 статті 167 цього Кодексу.

172.4. Під час проведення операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомості між фізичними особами нотаріус посвідчує відповідний договір за наявності оціночної вартості такого нерухомого майна (зареєстрованої відповідно до пункту 172.3 цієї статті) та документа про сплату податку до бюджету стороною (сторонами) договору та щокварталу подає до контролюючого органу за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про такий договір, включаючи інформацію про його вартість та суму сплаченого податку в порядку, встановленому цим розділом для податкового розрахунку.

{Пункт 172.4 статті 172 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2245-VIII від 07.12.2017}

172.5. Сума податку визначається та самостійно сплачується через банківські установи:

а) особою, яка продає або обмінює з іншою фізичною особою нерухомість, - до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу, міни;

б) особою, у власності якої перебував об'єкт нерухомості, відчужений за рішенням суду про зміну власника та перехід права власності на таке майно. Фізична особа зобов'язана відобразити доход від такого відчуження у річній податковій декларації.

{Пункт 172.5 статті 172 в редакції Закону № 3609-VI від 07.07.2011}

172.6. У разі невчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору купівлі-продажу, міни об'єкта нерухомості, за яким сплачено податок, платник податку має право на повернення надміру сплаченої суми податку на підставі податкової декларації, поданої в установленому порядку, та підтвердних документів про фактичну сплату податку.

172.7. Одночасно з дією пункту 172.4 цієї статті, якщо стороною договору купівлі-продажу, міни об'єкта нерухомого майна є юридична особа чи фізична особа - підприємець, така особа є податковим агентом платника податку щодо нарахування, утримання та сплати (перерахування) до бюджету податку з доходів, отриманих платником податку від такого продажу (обміну).

172.8. Для цілей цієї статті під продажем розуміється будь-який перехід права власності на об'єкти нерухомості, крім їх успадкування та дарування.

172.9. Дохід від операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомості, що здійснюються фізичними особами - нерезидентами, оподатковується згідно із цією статтею в порядку, встановленому для резидентів, за ставкою, визначеною у пункті 167.1 статті 167 цього Кодексу.

{Пункт 172.9 статті 172 із змінами, внесеними згідно із Законами № 909-VIII від 24.12.2015}

172.10. Продаж резидентами та нерезидентами успадкованого (отриманого в подарунок) об'єкта нерухомості підлягає оподаткуванню згідно з положеннями цієї статті.

172.11. Порядок визначення оціночної вартості нерухомості та об'єктів незавершеного будівництва, що продаються (обмінюються), визначається Кабінетом Міністрів України.  [На сайте рады здесь ссылка на недействительный документ, действительный дам ниже отдельно - Р.Г.]


=

Стаття 167. Ставки податку

167.1. Ставка податку становить 18 відсотків бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у пунктах 167.2-167.5 цієї статті) у тому числі, але не виключно у формі: заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами.

167.2. Ставка податку становить 5 відсотків бази оподаткування у випадках, прямо визначених цим розділом

167.3. Ставка податку може становити 0 відсотків бази оподаткування у випадках, прямо визначених цим розділом.


=

Дарение, наследование:

Стаття 174. Оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав

174.1. Об'єкти спадщини платника податку поділяються з метою оподаткування на:

а) об'єкт нерухомості;

б) об'єкт рухомого майна, зокрема:

предмет антикваріату або витвір мистецтва;

природне дорогоцінне каміння чи дорогоцінний метал, прикраса з використанням дорогоцінних металів та/або природного дорогоцінного каміння;

будь-який транспортний засіб та приладдя до нього;

інші види рухомого майна;

в) об'єкт комерційної власності, а саме: цінні папери (крім депозитного (ощадного), іпотечного сертифіката), корпоративне право, власність на об'єкт бізнесу як такий, тобто власність на цілісний майновий комплекс, інтелектуальна (промислова) власність або право на отримання доходу від неї, майнові та немайнові права;

г) сума страхового відшкодування (страхових виплат) за страховими договорами, а також сума, що зберігається відповідно на пенсійному депозитному рахунку, накопичувальному пенсійному рахунку, індивідуальному пенсійному рахунку спадкодавця - учасника накопичувальної системи пенсійного забезпечення;

ґ) готівка або кошти, що зберігаються на рахунках спадкодавця, відкритих у банківських і небанківських фінансових установах, у тому числі депозитні (ощадні), іпотечні сертифікати, сертифікати фонду операцій з нерухомістю.

174.2. Об'єкти спадщини оподатковуються:

174.2.1. за нульовою ставкою:

а) об’єкти спадщини, що успадковується членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення;

{Підпункт "а" підпункту 174.2.1 пункту 174.2 статті 174 в редакції Закону № 1910-VIII від 23.02.2017 - застосовується до доходів, отриманих починаючи з 1 січня 2017 року платником податків у вигляді спадщини/дарунка}

б) вартість власності, зазначеної в підпунктах "а", "б", "ґ" пункту 174.1 цієї статті, що успадковується особою, яка є інвалідом I групи або має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, та вартість власності, зазначеної в підпунктах "а", "б" пункту 174.1, що успадковуються дитиною-інвалідом;

в) грошові заощадження, поміщені до 2 січня 1992 року в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери (облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов'язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР) та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992-1994 років, погашення яких не відбулося, що успадковуються будь-яким спадкоємцем;

174.2.2. за ставкою, визначеною пунктом 167.2 статті 167 цього Кодексу, вартість будь-якого об'єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не зазначені у підпункті 174.2.1 цього пункту;

{Підпункт 174.2.2 пункту 174.2 статті 174 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1910-VIII від 23.02.2017 - застосовується до доходів, отриманих починаючи з 1 січня 2017 року платником податків у вигляді спадщини/дарунка}

174.2.3. за ставкою, визначеною у пункті 167.1 статті 167 цього Кодексу, для будь-якого об'єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, та для будь-якого об'єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента.

{Підпункт 174.2.3 пункту 174.2 статті 174 із змінами, внесеними згідно із Законом № 909-VIII від 24.12.2015}

174.3. Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.

Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців-нерезидентів, які зобов'язані сплатити податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини або в сільських населених пунктах - до оформлення уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, та спадкоємців, які отримали у спадщину об'єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими спадкоємцями - резидентами, які сплатили податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини.

{Абзац другий пункту 174.3 статті 174 із змінами, внесеними згідно із Законами № 3609-VI від 07.07.2011, № 4661-VI від 24.04.2012, № 1910-VIII від 23.02.2017 - застосовується до доходів, отриманих починаючи з 1 січня 2017 року платником податків у вигляді спадщини/дарунка}

174.4. Нотаріус за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса та/або в сільських населених пунктах - уповноважена на це посадова особа відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини щокварталу подають до контролюючого органу інформацію про видачу свідоцтв про право на спадщину в порядку, встановленому цим розділом для податкового розрахунку. У такому самому порядку нотаріуси подають інформацію про посвідчення договорів дарування.

При цьому у такому податковому розрахунку обов’язково зазначається сума доходу у вигляді вартості успадкованого майна, отриманого платником податку, зазначеним у підпункті 174.2.2 цього пункту.

Нотаріус або в сільських населених пунктах - уповноважена на це посадова особа відповідного органу місцевого самоврядування видає спадкоємцю-нерезиденту свідоцтво про право на спадщину за наявності документа про сплату таким спадкоємцем податку з вартості об’єкта спадщини.

{Пункт 174.4 статті 174 в редакції Закону № 1910-VIII від 23.02.2017 - застосовується до доходів, отриманих починаючи з 1 січня 2017 року платником податків у вигляді спадщини/дарунка}

174.5. {Абзац перший пункту 174.5 статті 174 виключено на підставі Закону № 4834-VI від 24.05.2012}

У разі переходу права на отримання страхових виплат згідно із статтею 1229 Цивільного кодексу України податковим агентом є страхувальник - фінансова установа.

174.6. Об’єкти дарування, зазначені в пункті 174.1 цієї статті, подаровані платнику податку іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими цим розділом для оподаткування спадщини.

Доходи у вигляді дарунка, нараховані (виплачені, надані) платнику податку юридичною особою або фізичною особою - підприємцем, оподатковуються на загальних підставах, передбачених цим розділом для оподаткування додаткового блага.

{Пункт 174.6 статті 174 в редакції Закону № 1910-VIII від 23.02.2017 - застосовується до доходів, отриманих починаючи з 1 січня 2017 року платником податків у вигляді спадщини/дарунка}

174.7. Вартість легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів, отриманих у спадщину чи дарунок, які підлягають оподаткуванню згідно з цією статтею, визначається у порядку, встановленому абзацом третім пункту 173.1 статті 173 цього Кодексу.

{Статтю 174 доповнено пунктом 174.7 згідно із Законом № 5413-VI від 02.10.2012}

174.8. У разі спадкування будь-яких об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається.

Якщо об’єкти, подаровані платнику податку, оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається.

В інших випадках отримання доходів у вигляді об’єктів спадщини/дарунків об’єктом оподаткування є оціночна вартість таких об’єктів спадщини/дарунків, визначена згідно із законом.


=

http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/2755-17/page5

14.1.263. членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення для цілей розділу IV цього Кодексу вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення для цілей розділу IV цього Кодексу вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері  і з боку батька, онуки.


=

И приведу такую точку зрения:

"Оподаткування доходу, отриманого в результаті укладення договору довічного утримання (догляду), якщо предметом договору є нерухоме майно, регулюється пунктом 172.8 статті 172 Податкового кодексу України. За цією нормою перехід права власності до набувача, який відбувається в день посвідчення цього договору, прирівнюється до продажу. Тобто, для цілей оподаткування відчужувач є продавцем, а набувач – покупцем. Таким чином, оподатковується дохід, отриманий відчужувачем як продавцем від відчуження (продажу в розумінні статті 172 ПКУ) об’єкта нерухомого майна. Звичайно, договірної ціни цього об’єкта, виходячи з якої визначається оподатковуваний дохід, у договорі довічного утримання бути не може, але закон вказує, що такий дохід не може бути нижчим оціночної вартості об’єкта, розрахованої відповідним суб’єктом оціночної діяльності. Отже, податок за договором довічного утримання (догляду) справляється з оціночної вартості переданого за договором нерухомого майна та сплачується до бюджету відчужувачем. Такий дохід може взагалі не оподатковуватися, якщо предметом договору є житлова нерухомість або земельна ділянка за умови перебування такого майна у власності відчужувача понад три роки або успадкування майна незалежно від строку перебування у власності, а також за умови відчуження такого об’єкту вперше протягом звітного податкового року (з першого січня по тридцять перше грудня); під відчуженням слід розуміти будь-який перехід права власності (продаж, міна тощо), крім передачі майна в дарунок."

=

""4. Я прочитала о договоре пожизненного содержания, что надо уточнять условия содержания в том числе сумме, которую надо ежемесячно тратить или платить. Можно ли заключать договор без материальных вложений (только на условиях уборки и помощи) ? У нас с бабушкой и папой хорошие отношения и она от меня ничего не требует я помогаю всем чем могу так как я не работаю и конечно планирую быть рядом всегда. И кстати обязательно ли бабушка должна быть безработной при заключении такого договора? А то она у меня работает еще.""

http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/435-15/page12

ст. 744 - 758, все описано. Условия определяете сами в договоре, работа бабушки не должна быть помехой: Відчужувачем у договорі довічного утримання (догляду) може бути фізична особа незалежно від її віку та стану здоров'я.

Стаття 744. Поняття договору довічного утримання (догляду)

1. За договором довічного утримання (догляду) одна сторона (відчужувач) передає другій стороні (набувачеві) у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов'язується забезпечувати відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно.

Стаття 745. Форма договору довічного утримання (догляду)

1. Договір довічного утримання (догляду) укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню.

{Частину другу статті 745 виключено на підставі Закону № 1878-VI від 11.02.2010}

Стаття 746. Сторони в договорі довічного утримання (догляду)

1. Відчужувачем у договорі довічного утримання (догляду) може бути фізична особа незалежно від її віку та стану здоров'я.

2. Набувачем у договорі довічного утримання (догляду) може бути повнолітня дієздатна фізична особа або юридична особа.

...

Стаття 749. Обов'язки набувача за договором довічного утримання (догляду)

1. У договорі довічного утримання (догляду) можуть бути визначені всі види матеріального забезпечення, а також усі види догляду (опікування), якими набувач має забезпечувати відчужувача.

2. Якщо обов'язки набувача не були конкретно визначені або у разі виникнення потреби забезпечити відчужувача іншими видами матеріального забезпечення та догляду спір має вирішуватися відповідно до засад справедливості та розумності.

3. Набувач зобов'язаний у разі смерті відчужувача поховати його, навіть якщо це не було передбачено договором довічного утримання (догляду).

Якщо частина майна відчужувача перейшла до його спадкоємців, витрати на його поховання мають бути справедливо розподілені між ними та набувачем.


=

""5. Кому и когда платится налог при оформлении завещания или дарственной или договора купли - продажи ? Нотариусу при оформлении или в налоговую при вступлении в наследство?""

Опять же, если Вам удастся доказать, что Вы резидент - при определенных вариантах налог 0%.
Обсуждаемых вариантов и нюансов много.
В Ваших интересах предметно ознакомиться с законодательством, там все описано.

Если налог положен, то платится он через банки или почту.

Если Вы платите как нерезидент, получающий по наследованию или договору дарения, то платите налог до оформления у нотариуса (ст. 174.3).

Если Вы что-то платите как резидент (хотя этот вариант неуместен) - см. ст. 57.

Если продает (или отдает по договору пожизненного содержания) резидент, то при соблюдении определенных условий (срок владения, частота продаж) - не платит налог, а если платит - см. ст. 172.5, до заверения договора нотариусом.

http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2755-17/page24
ст. 172, 174

172.5. Сума податку визначається та самостійно сплачується через банківські установи:

а) особою, яка продає або обмінює з іншою фізичною особою нерухомість, - до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу, міни;

http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/2755-17/page25

174.3. Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.

Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців-нерезидентів, які зобов'язані сплатити податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини або в сільських населених пунктах - до оформлення уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, та спадкоємців, які отримали у спадщину об'єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими спадкоємцями - резидентами, які сплатили податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини.

http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/2755-17/page11

Стаття 57. Строки сплати податкового зобов'язання

57.1. Платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протяго


grezin.ucoz.com
 
РоманГрезинДата: Вторник, 06.02.2018, 02:33 | Сообщение # 18
grezin.ucoz.com
Группа: Администраторы
Сообщений: 2694
Репутация: 26
Статус: Offline
http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/2755-17/page11

Стаття 57. Строки сплати податкового зобов'язання

57.1. Платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

57.5. Фізичні особи - платники податків повинні сплачувати податки і збори, що встановлені цим Кодексом, через установи банків та поштові відділення.

У разі якщо зазначені особи проживають у сільській (селищній) місцевості, вони можуть сплачувати податки і збори через каси сільських (селищних) рад або рад об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за квитанцією про прийняття податків і зборів, форма якої встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики.

""6.Правильно ли я понимаю, что при продаже данной квартиры в будущем и покупке другой мне придется и в том и в другом случае платить государству опять таки  большие проценты? И какие? Если Вы владеете такой информацией.""

Если Вам не удастся доказать, что Вы являетесь резидентом, то при продаже своей квартиры Вам в качестве нерезидента придется заплатить 18% налога. При дарении кому-либо - получателю придется заплатить 18 % налога. При наследовании Вашей квартиры кем-либо - наследнику придется заплатить 18 % налога.

Но при покупке квартиры налог Вы не платите, даже если будете нерезидентом.

Таким образом, очень важно суметь доказать, что Вы резидент Украины.

В приведенных выше положениях закона все изложено.

""7.Могу ли я регистрироваться по месту жительства в квартире, где я являюсь собственником?""

Да.

""8.Как и кем оценивается стоимость квартиры?""

В зависимости от обстоятельств (вид отчуждения, посчитают резидентом или нет, все обсуждаемые нами варианты), закон вообще не требует оценки. Если она нужна - исходят или из стоимости, указанной в договоре, или из оценки оценщиком в соответствии с требованием законодательства (см. ниже).

Например, при купле-продаже обязательна оценка, а налог, если он предусмотрен (при определенных условиях предусмотрен), уплачивается от стоимости, указанной в договоре, но она должна быть не меньше оценочной стоимости, определенной органом, уполномоченным произвести такую оценку. 

Но есть сведения, что нотариусы требуют оценки и тогда, когда закон ее не требует (дефект системы). При купле-продаже (и, соответственно, договоре пожизненного содержания) оценка требуется законом (172.4 Налогового кодекса). При наследовании или дарении при условии 0 % налогов - не требуется, но, как сообщают люди, все равно требуют вопреки закону. При наследовании или дарении с уплатой налогов - оценка требуется.

http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/2755-17/page25

74.8. У разі спадкування будь-яких об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається.

Якщо об’єкти, подаровані платнику податку, оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається.

В інших випадках отримання доходів у вигляді об’єктів спадщини/дарунків об’єктом оподаткування є оціночна вартість таких об’єктів спадщини/дарунків, визначена згідно із законом.

{Статтю 174 доповнено пунктом 174.8 згідно із Законом № 1910-VIII від 23.02.2017 - застосовується до доходів, отриманих починаючи з 1 січня 2017 року платником податків у вигляді спадщини/дарунка}

=

http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1033-2015-%D0%BF

Кабінет Міністрів України

Постанова
від 25.11.2015 № 1033
Про внесення змін до Методики оцінки майна

http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z0282-12/paran1351#n1351
ПОРЯДОК
вчинення нотаріальних дій нотаріусами України

1.18. Нотаріус посвідчує правочин, який передбачає будь-який перехід права власності на об’єкти нерухомості та об’єкти незавершеного будівництва, крім їх успадкування та дарування, за наявності документа про сплату до бюджету податку на доходи фізичних осіб, обчисленого з ціни, зазначеної у правочині, але не нижче вартості такого нерухомого майна, визначеної суб’єктом оціночної діяльності згідно з вимогами нормативно-правових актів з оцінки майна, у випадках, визначених статтею 172 Податкового кодексу України, та висновку про вартість майна.

У справах нотаріуса залишаються копії висновку про вартість майна, складеного суб’єктом оціночної діяльності, який має повноваження на здійснення оціночної діяльності, та документа, який підтверджує такі повноваження. На копіях зазначених документів проставляється відмітка «згідно з оригіналом» із зазначенням дати та проставленням підпису нотаріуса. Звіт про оцінку майна повертається особам, що його подали.

=

http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/2755-17/page24

172.3. Дохід від продажу об'єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об'єкта, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до закону, та зареєстрованої в єдиній базі даних звітів про оцінку.

{Абзац перший пункту 172.3 статті 172 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2245-VIII від 07.12.2017}

Єдина база даних звітів про оцінку - інформаційно-телекомунікаційна система, до складу якої входять база даних та модуль електронного визначення оціночної вартості (з метою перевірки вартості об’єктів оподаткування, внесеної суб’єктом оціночної діяльності). Єдина база даних звітів про оцінку забезпечує розміщення, створення, зберігання та оприлюднення всієї інформації про об’єкт нерухомості та його вартість (крім інформації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки), електронне визначення оціночної вартості, автоматичний обмін інформацією і документами з авторизованими електронними майданчиками та користування сервісами з автоматичним обміном інформацією, доступ до яких здійснюється за допомогою мережі Інтернет.

{Пункт 172.3 статті 172 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 2245-VIII від 07.12.2017}

Порядок ведення єдиної бази даних звітів про оцінку затверджується Фондом державного майна України. Внесення інформації зі звітів про оцінку до єдиної бази даних звітів про оцінку здійснюється суб’єктами оціночної діяльності через авторизовані електронні майданчики. Авторизований електронний майданчик - авторизована Фондом державного майна України інформаційно-телекомунікаційна система, яка має комплексну систему захисту інформації з підтвердженою відповідністю відповідно до Закону України "Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах" та забезпечує реєстрацію суб’єктів оціночної діяльності, розміщення, отримання і передавання інформації та документів (без попередньої ідентифікації суб’єкта оціночної діяльності) до єдиної бази даних звітів про оцінку з метою перевірки оціночної вартості об’єкта нерухомості, користування сервісами з автоматичним обміном інформацією, доступ до яких здійснюється за допомогою мережі Інтернет. Порядок авторизації електронних майданчиків затверджується спільним рішенням Фонду державного майна України та спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань організації спеціального зв’язку та захисту інформації.

{Пункт 172.3 статті 172 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 2245-VIII від 07.12.2017}

Єдина база даних звітів про оцінку повинна забезпечувати збереження та належний захист всієї інформації щодо об’єктів нерухомості, оціночна вартість яких визначається та перевіряється, можливість доступу до цієї інформації нотаріусів та контролюючих органів у межах повноважень. Належний захист інформації забезпечується шляхом автоматичного обміну інформацією та документами між єдиною базою даних звітів про оцінку та авторизованими електронними майданчиками, які мають комплексну систему захисту інформації з підтвердженою відповідністю відповідно до Закону України "Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах". Єдина база даних звітів про оцінку здійснює моніторинг звіту про оцінку на предмет відсутності порушень при його складанні та у разі його повноти, правильності та відповідності, у тому числі відповідності оціночної вартості майна, майнових прав ринковим цінам, реєструє звіт про оцінку з присвоєнням йому унікального номера. Після присвоєння унікального номера здійснюється автоматизована ідентифікація суб’єкта оціночної діяльності. У разі виявлення недоліків та/або порушень при складанні звіту про оцінку, у тому числі невідповідності оціночної вартості майна, майнових прав ринковим цінам, єдина база даних звітів про оцінку автоматично відмовляє в його реєстрації. Суб’єкт оціночної діяльності, який не погоджується з результатами перевірки оціночної вартості єдиною базою даних звітів про оцінку, має право протягом 10 днів звернутися до Фонду державного майна України із заявою про здійснення рецензування звіту про оцінку відповідно до Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність". Фонд державного майна України розглядає таку заяву не більше п’яти днів.

{Пункт 172.3 статті 172 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 2245-VIII від 07.12.2017}

Звіт про оцінку, не зареєстрований у єдиній базі даних звітів про оцінку, без присвоєного унікального номера відповідно до вимог цієї статті є недійсним.

{Пункт 172.3 статті 172 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 2245-VIII від 07.12.2017}

Під час посвідчення правочинів, для яких законодавством України передбачено отримання нотаріусом звіту про оцінку, нотаріус перевіряє реєстрацію такого звіту в єдиній базі даних звітів про оцінку та наявність присвоєного йому унікального номера.

...

172.4. Під час проведення операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомості між фізичними особами нотаріус посвідчує відповідний договір за наявності оціночної вартості такого нерухомого майна (зареєстрованої відповідно до пункту 172.3 цієї статті) та документа про сплату податку до бюджету стороною (сторонами) договору та щокварталу подає до контролюючого органу за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про такий договір, включаючи інформацію про його вартість та суму сплаченого податку в порядку, встановленому цим розділом для податкового розрахунку.

[Отсюда вывод: при продаже оценку нотариус потребует. Проблема в том, что незаконно требуют оценку, по сообщениям людей, и при 0 % налога при дарении и наследовании. - Р.Г.]


grezin.ucoz.com
 
kaledin69Дата: Вторник, 06.02.2018, 12:18 | Сообщение # 19
Майор
Группа: Пользователи
Сообщений: 71
Репутация: 2
Статус: Offline
Роман! Спасибо Вам за подробный и развернутый ответ.
 
РоманГрезинДата: Вторник, 06.02.2018, 13:04 | Сообщение # 20
grezin.ucoz.com
Группа: Администраторы
Сообщений: 2694
Репутация: 26
Статус: Offline
Пожалуйста!

grezin.ucoz.com
 
Форум » Россияне в Украине » Недвижимость » Получение наследства и покупка недвижимости в Украине. (Определение резиденства и последующий % налога.)
  • Страница 2 из 3
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • »
Поиск:


Роман Грезин © 2024
Бесплатный конструктор сайтов - uCoz